Khamis, Jun 08, 2023

TRAVELOG MANILA 2023

 

Saya membuat perancangan saat akhir untuk bercuti.  Setelah melihat beberapa destinasi, saya akhirnya memilih Manila, memandangkan tempoh percutian hanya empat hari.  Lalu pada 4 Jun saya terbang ke Manila.  Rupa-rupanya untuk ke Filipina, kita perlu memohon e-travel Philipphines 72 jam sebelum perjalanan.  Oleh sebab saya terlepas pandang, saya terpaksa membayar lebih untuk mendapatkan e-travel tersebut.


Kami sampai di Manila dalam lingkungan pukul 12.30 tengah hari.  Kami mengambil grab untuk ke apartment penginapan.  Kemudian kami ke Venice Grand Canal Mall.  Ada perkhidmatan sampan ala-ala di Venice.  Malam itu kami makam malam di Persian Kebab Restaurant di Makati.  Besoknya,  kami bersiar-siar di Rizal Park sebuah taman peringatan pejuang Filipina Jose Rizal.  Banyak maklumat sejarah tentang Jose Rizal dipamerkan di sini.  Rupa-rupanya Jose Rizal mati akibat dijatuhi hukuman tembak.
Kemudian kami menaiki kereta kuda untuk ke Fort Santiago di Intamuros.  Kawasan ini merupakan Kawasan kota lama yang bersejarah.   Kami berhenti di Dolemite Beach dan membuat keputusan untuk ke Quiapo untuk makan tengah hari.  

Quiapo merupakan Kawasan Muslim dan banyak kedai makanan halal.  Terdapat sebuah masjid yang dikenali sebagai Golden Mosque.  Masjid ini sedang dibaik pulih dan keadaannya agak kurang kondusif.  Di sini juga terdapat banyak kedai cenderamata.  Kami balik ke apartmen dan malam itu hos kami membawa kami ke restaurant halal untuk makan malam.  Kemudian kami dibawa bersiar-siar di sekitar Manila.  Ternyata Manila merupakan sebuah kota yang sangat besar.  Kesesakan kenderaan berlaku sepanjang masa.

Pada hari berikutnya kami ke Antipolo sebuah Kawasan peranginan di luar Manila.  Kami menghabiskan masa di Pinto Art Museum sebuah galeri seni yang sangat cantik.  Tengah hari itu kami Kembali ke Manila dan meneruskan perjalanan ke Baclaran untuk mencari makanan tengah hari.  Setelah bertanya-tanya akhirnya kami dibawa oleh penduduk Muslim tempat ke warung makanan halal.  Rupa-rupanya terdapat ramai orang Islam di Baclaran.  Terdapat juga sebuah masjid.   Petang itu kami meneroka pasar harian dan membeli-belah sebelum pulang esoknya.Kesimpulannya, percutian pendek ini memuaskan.  Manila merupakan sebuah kota yang padat.  Setiap masa ada sahaja orang berjalan-jalan.  Pelbagai kenderan unik yang tidak ada di Malaysia dapat dilihat di Manila. Kawalan keselamatan juga agak ketat.  Jika mahu masuk ke pasar raya, kita terpaksa melalui alat pengimbas yang disediakan di pintu masuk.  Malahan ingin ke pantai juga ada pengawal yang memeriksa pengunjung. Kami berangkat pulang pada tengah hari 7 Jun.

Tiada ulasan:

TRAVELOG SATUN THAILAND 2023

  Kami memasuki Satun Thailand melalui Wang Kelian.   Urusan insurans kereta dan peribadi dibuat di sempadan sebelum masuk bangunan imigrese...