Khamis, Julai 13, 2023

TRAVELOG SATUN THAILAND 2023

 Kami memasuki Satun Thailand melalui Wang Kelian.  Urusan insurans kereta dan peribadi dibuat di sempadan sebelum masuk bangunan imigresen Malaysia.  Kami juga membeli kad sim untuk kegunaan di Thailand.  Urusan masuk ke Thailand dengan kereta sendiri agak mudah kerana kami masuk pada hari Rabu.  Tidak banyak kenderaan Malaysia yang melintasi sempadan. Dalam perjalanan kami tersesat kerana barangkali tersilap taip pada aplikasi waze.  Akhirnya saya terpaksa berhenti dan bertanya penduduk tempatan.   Nasib baik ada yang berbahasa Melayu.  Akhirnya kami berpatah balik dan bermalam di Pekan Satun.  Malam itu kami keluar makan di sebuah kawasan seperti pasar malam. 

Besoknya kami bertolak ke Pakbara sebuah kawasan peranginan tepi laut.   Suasana juga aman kerana tidak banyak pengunjung yang datang pada masa itu.  Kami menginap di sebuah hotel yang benar-benar di tepi laut.  Suasana sangat damai dan menyenangkan.  Malam itu kami makan malam di sebuah restoren pinggir laut yang terkenal iaitu Papaya Mom.  Makanannya enak dan agak murah.Hari berikutnya kami hanya bersiar-siar di kawasan sekitar dan beli-belah di beberapa premis perniagaan.  Rancangan awal untuk ke Koh Lipe tidak diteruskan kerana kami perlu balik kerana ada komiktmen lain.  Kami bergerak balik menjelang tengah hari.  Dalam perjalanan menuju ke sempadan, kami berselisih dengan banyak kenderaan dari Malaysia yang masuk ke Satun kerana besoknya hujung minggu.

Secara keseluruhannya, Satun hanya pekan biasa tidak seperti Hatyai dan Songkla.  Tarikannya hanya di Pakbara. 

Tiada ulasan:

Travelog Maldives Jun 2024

  Travelog Maldives   Seperti biasa saya kurang membuat perancangan apabila pergi melancong.    Kali ini saya ke Maldives.     Perancanganny...