Selasa, Januari 27, 2009

Menenangkan Fikiran di Bagan Lalang

Sejak dua tiga hari yang lalu, kesihatan diri agak terganggu. Barangkali oleh sebab terlalu penat dengan urusan kerja dan aktiviti di rumah. Hari ini sengaja mengajak isteri dan anak-anak pergi makan-makan di Bagan Lalang. Sempat juga menjalani rawatan refleksologi di pantai tersebut.
Warong tempat kami makan betul-betul terletak di tepi pantai. Makanan agak sederhana. Begitu juga harganya. Akan tetapi, apabila melihat harga sepiring sayur campur berharga RM10.50, itu sangat keterlaluan. Kebersihan warong perlu dipertingkatkan. Beginilah kebiasaannya peniaga makanan kita yang hanya mementingkan keuntungan semata-mata tanpa memikirkan aspek kebersihan dan perkhidmatan yang dapat menarik minat pelanggan jangka panjang.

Suasana di Bagan Lalang agak sesak. Tambahan pula terdapat ekspo kecil yang diadakan di jalan tepi pantai. Kawasan berkelah juga semakin terhad apabila sebahagian besar kawasannya telah dijadikan kawasan eksklusif dengan terbinanya Sepang Gold Coast, sebuah kawasan pelancongan mewah seperti marina palma di Dubai. Aku terfikir, berapa keratkah rakyat tempatan yang mampu ke situ apabila siap nanti...


1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Sekadar ingat mengingatkan. Doa Qunut Nazilah

“Ya Allah, sesungguhnya kami bermohon pertolongan Mu, kami meminta ampun kepada Mu, kami memohon petunjuk dari Mu, kami beriman kepada Mu, kami berserah kepada Mu dan kami memuji Mu dengan segala kebaikan, kami mensyukuri dan tidak mengkufuri Mu, kami melepaskan diri daripada sesiapa yang durhaka kepada Mu.

Ya Allah, Engkau yang kami sembah dan kepada Engkau kami bersalat dan sujud, dan kepada Engkau jualah kami datang bergegas, kami mengharap rahmat Mu dan kami takut akan azab Mu kerana azab Mu yang sebenar akan menyusul mereka yang kufur Ya Allah, Muliakanlah Islam dan masyarakat Islam. Hentikanlah segala macam kezaliman dan permusuham, Bantulah saudara-saudara kami di mana sahaja mereka berada. Angkatlah dari mereka kesusahan, bala, peperangan dan permusuhan.

Ya Allah, selamatkanlah kami dari segala keburukan dan janganlah Engkau jadikan kami tempat turunnya bencana, hindarkanlah kami dari segala bala kerana tidak sesiapa yang dapat menghindarkannya melainkan Engkau, ya Allah.”
Sumber: JAKIM
View Profile: Rantong

Lari ke Melaka