Rabu, Julai 22, 2009

Bahasa Melayu VS populariti

Dalam Berita yang saya tonton tadi, kerajaan memutuskan untuk menimbangkan pemberian insentif kepada guru B Inggeris yang mengajar di luar bandar. Nampaknya guru-guru BI sedangn mencongak insentif tersebut seperti yang dialami oleh guru-guru PPSMI dahulu. Sekarang pun guru-guru BI sedang menerima insentif tersebut kerana subjek BI dianggap sebagai subjek kritikal. Dalam hal ini sekali lagi guru-guru BM akan mengigit jari. Walaupun slogan untuk memartabatkan BM melalui pemansuhan PPSMI telah diuar-uarkan, nampaknya BM akan tetap akan menjadi subjek kelas dua yang tidak dianggap sebagai kritikal.
Oleh yang demikian jangan terkejut kalau ramai yang lulus BM dalam peperiksaan tetapi tidak tahu bertutur dalam BM suatu hari nanti. Jangan terkejut bahasa rojak akan menjadi bahasa formal masyarakat Malaysia nanti. Jangan terkejut jika BM akan menghadapi fenomena VERBA VOLEN SCRIPTA MANEN, iaitu bahasa yang dituturkan akan terbang (pupus) dan bahasa yang ditulis akan kekal. Hal ini pernah berlaku pada bahasa Hebrew di Israel satu ketika dulu. Akan tetapi semangat orang kita tidak sama, jadi jangan terkejut BM akan pupus dari bibir orang Malaysia nanti. Bukan kerana hanya tiada insentif diberikan kepada guru BM, tetapi sikap dan keutamaan sistem dan juga pemimpin kita yang tidak terarah ke arah itu. Sebenarnya penentangan yang sebenar ialah bukan dari BI tetapi populariti segelintir manusia.

Tiada ulasan:

Travelog Padang 2018

Seperti biasa, saya tidak merancang untuk melancong.  Keputusan untuk ke Padang saya buat dua hari sebelum berangkat.  Kami berangkat deng...