Jumaat, Mei 28, 2010

Kunjungan ke rumah Syed Mahadzir

Petang tadi saya berkunjung ke rumah penulis Syed Mahadzir Syed Ibrahim. Agak lama juga saya tidak berkunjung ke rumahnya. Kalau dulu semasa arwah Mohd Ismail Sarbini ada, kami sering berjumpa dan berbual-bual tentang dunia penulisan. Kini kami bergerak sendiri-sendiri. Banyak cerita yang kami bualkan tentang penulisan. Walaupun kami hanya 'penulis indi' kami tetap bergerak menghasilkan karya secara diam-diam. Dulu ada beberapa orang penulis yang menggelarkan diri penulis underground, kini mereka sudah tidak kedengaran lagi. Jadi dalam zaman 'indie' ini, barangkali kami bolehlah menggelarkan diri sebagai penulis indie kerana kami tidak dikenali di arus perdana yang dikuasai oleh nama-nama besar yang sering disebut orang dan sarjana.


Dalam pertemuan hari ini saya dihadiahi buku 365 Hari dalam Sejarah Malaysia tulisan Syed Mahadzir. Buku ini diterbitkan dalam dua jilid. Saya amat kagum dengan komitmen beliau dalam menghasilkan karya.

Tiada ulasan:

Travelog Padang 2018

Seperti biasa, saya tidak merancang untuk melancong.  Keputusan untuk ke Padang saya buat dua hari sebelum berangkat.  Kami berangkat deng...